...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Βλεννόρροια: Η επιστροφή μίας ξεχασμένης απειλής

Προβολές άρθρου free counter

Ανάμεσα στους κινδύνους του καλοκαιριού κρύβεται και η για πολύ καιρό ''ξεχασμένη'' ασθένεια της

  βλεννόρροιας. Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα.

Βλεννόρροια: Η επιστροφή μίας ξεχασμένης απειλής
Το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους. Κάποιοι από αυτούς είναι "κραυγαλέοι" και κάποιοι "σιωπηλοί".

Είναι η εποχή που καταγράφεται αύξηση των περιστασιακών σχέσεων. Αν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις τότε ένας από τους πιθανούς κινδύνους είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ανάμεσα σε αυτά και η για πολύ καιρό «ξεχασμένη» ασθένεια της βλεννόρροιας η οποία έχει κάνει τελευταία δυναμική επανεμφάνιση.

Πρόκειται για το τρίτο σε συχνότητα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα παγκοσμίως. Είχε επικρατήσει η άποψη ότι οι «κλασικές» σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες είχαν τεθεί πλέον οριστικά υπό έλεγχο. Αντιθέτως όμως, «όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα βιώνουν μια επιστροφή.

Θωρακίστε την άμυνά σας

Προβολές άρθρου web page counter

Τους χειμωνιάτικους μήνες, κύριο μέλημά μας είναι να αποφύγουμε τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, από το ελαφρύ κρυολόγημα μέχρι τη σοβαρή γρίπη. Για να το πετύχουμε, πρέπει να τονώσουμε τον οργανισμό μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να αποκρούει επιτυχώς τις επιθέσεις των ιών και των λοιπών μικροβίων.

Πώς θα πετύχουμε την τόνωση της άμυνας του οργανισμού μας; Και πόσο η διατροφή επηρεάζει την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος; Ο φαρμακοποιός, κ. Θεόδωρος Καμπόλης, λύνει τις απορίες μας και μας εξηγεί πως θα παραμείνουμε γεροί και δυνατοί όλο τον χρόνο.

«H σχέση της διατροφής και των λοιμώξεων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη εδώ και δεκαετίες. Η φτωχή ποιότητα της διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις βιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης Α καθώς και της βιταμίνης C. Επίσης, η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τη εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν, λοιπόν, κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, όπως ο πυρετός, ο βήχας, η καταρροή, ο πονόλαιμος, ο πόνος στους µύες, ο πονοκέφαλος, αλλά και ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και εµετούς, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις», εξηγεί ο κ. Καμπόλης.

Η αναποφασιστικότητα στην εφηβεία και ο ανώριμος τρόπος διαπαιδαγώγησης

Προβολές άρθρου website view counter

Η ολοκλήρωση της διαπαιδαγώγησης συμπίπτει συνήθως με το τέλος της εφηβείας και όταν το παιδί είναι πρακτικά ώριμο να λειτουργήσει ανεξάρτητα περνώντας τις αποφάσεις και κάνοντας σωστές επιλογές για τη ζωή του.

Aπό τον αναπτυξιακό εργοθεραπευτή Στέλιο Μαντούδη


Πολλοί έφηβοι που δεν έχουν αναπτύξει αυτή τη δεξιότητα συχνά αποφεύγουν να πάρουν σημαντικές αλλά και ασήμαντεςαποφάσεις για τον εαυτό τους και για τη ζωή τους με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται μέσα σε μία εξαρτητική ζωή συνήθως με την οικογένεια ή με την σύντροφο τους.  Χρειάζονται πάντα κάποιον άλλον για να πάρουν μία απόφαση.

6 λόγοι που κάποια παιδιά δεν μπορούν να πάρουν μόνα τους απόφαση είναι:
• Η ανασφάλεια στον εαυτό τους
• Χαμηλή αυτοεκτίμηση
• Περιορισμένο εγώ
• Δεν πιστεύουν στις δυνατότητες τους
• Άγχος μη πάρουν λάθος απόφαση
• Καταπιεστική διαπαιδαγώγηση από τους γονείς και δεσποτικούς, δεν δίνουν καμία ευκαιρία στον έφηβο να δράσει μόνος του
• Κριτική διαπαιδαγώγηση όπου μειώνουν λεκτικά ή με χειρονομίες τον έφηβο σε κάθε λάθος του
• Το υπερτονίζουν και του ανακαλούν σε κάθε συζήτηση τις λάθος επιλογές που κάνει

Ανώριμος τρόπος διαπαιδαγώγησης

Υπερβολική ευαισθησία

Προβολές άρθρου web page counter

Ζώντας σε μία εποχή που οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν ψυχρανθεί, οι περισσότερες πλέον χτίζονται πίσω από μία οθόνη και κυριαρχεί στο μεγαλύτερο βαθμό  η ιδιοτέλεια και ο ατομικισμός, το να βλέπεις ότι υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλη ψυχική ευαισθησία σου προκαλεί εντύπωση.

Ναι, υπάρχουν όντως άνθρωποι που πληγώνονται εύκολα, κλαίνε όταν βλέπουν μία ρομαντική ταινία, παίρνουν βαθιά στην ψυχή τους μία αδικία που τους συνέβη.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος της μεγάλης ευαισθησίας στην ψυχή ενός ανθρώπου και πώς πρέπει να μάθει να τη χειρίζεται ώστε να μην πληγώνεται τόσο πολύ;

Οι άνθρωποι μεγάλης ψυχικής ευαισθησίας μεγάλωσαν στο μεγαλύτερο βαθμό σε ένα περιβάλλον στο οποίο αυτή η ευαισθησία υπήρχε ήδη, αλλά μπορεί και να γεννήθηκαν με μία μεγάλη ευαισθησία στα εξωτερικά ερεθίσματα και μηνύματα και κάποιες εμπειρίες να τους ενίσχυσαν την ψυχική τους αυτή ιδιαιτερότητα.

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από μία διάχυτη απαισιοδοξία, διότι θεωρούν τον κόσμο γύρω τους σκληρό και άδικο και αρνούνται να συμβιβαστούν με αυτό. Επίσης μπορούμε να πούμε ότι στο μεγάλο τους βαθμό άνθρωποι με μεγάλη ψυχική ευαισθησία έχουν μία ροπή προς τις τέχνες , όπως τη ζωγραφική, τη γραφή, τη μουσική ( η ιστορία κατά καιρούς έχει δείξει άπειρα τέτοια παραδείγματα).

Χαμηλός αριθμός ωαρίων και σπερματοζωαρίων: Πώς αντιμετωπίζεται;

Προβολές άρθρου web counter

Η αξιολόγηση του αριθμού ωαρίων (ή ωοθηκικό απόθεμα όπως είναι ο ακριβής όρος) είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την εκτίμηση της γονιμότητας. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αξιολόγησης του αναπαραγωγικού δυναμικού μιας γυναίκας που πραγματοποιούνται με μια απλή εξέταση αίματος μεταξύ των οποίων η μέτρηση της FSH τη 2η – 4η ημέρα του κύκλου και η μέτρηση της AMH / Αντι-Μυλλερίου Ορμόνης καθώς και η υπερηχογραφική μέτρηση αρχέγονων ωοθυλακίων. 
Η αξιολόγηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων (αριθμός ανά κυβικό εκατοστό ) είναι μέρος της εργαστηριακής ανάλυσης σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα), η οποία περιλαμβάνει και ποσοστό κινητικότητας των σπερματοζωαρίων καθώς και μορφολογική αξιολόγηση.
Τα τεστ αυτά είναι απλά, γρήγορα και αξιόπιστα ώστε ο θεράπων ιατρός να συμβουλέψει το κάθε ζευγάρι στην επιλογή κατάλληλων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. O μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, M.D., Ph.D., επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών (www.ivfathenscenter.gr) εξηγεί τι σημαίνουν οι αριθμοί που βλέπετε δίπλα στις ορμόνες και τι υποδεικνύει η υπερηχογραφική μέτρηση των ωοθυλακίων: 

Διαταραχές περιόδου και πολύποδες ενδομητρίου

Προβολές άρθρου website hit counter

Οι πολύποδες της μήτρας είναι όγκοι που συνδέονται με το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) και εκτείνονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Είναι συνήθως καλοήθεις, αν και ορισμένοι μπορεί να είναι καρκινικές ή προκαρκινικές μορφές πολυπόδων.

Μιλήσαμε με τον γυναικολόγο Dr. Γεράσιμο Μαρινάκη, ειδικό ενδοσκοπικό χειρουργός με πιστοποιήσεις στην Υστεροσκοπική και Ανώτατη Λαπαροσκοπική Χειρουργική από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων για τους πολύποδες του ενδομητρίου και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

Τι συμπτώματα προκαλούν;

Εμφανίζονται αρκετά συχνά ενώ τα κυρίως συμπτώματα που προκαλούν είναι αιμορραγία στην περίοδο, παρουσία αίματος μετά την επαφή και κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.


Πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Η διάγνωση τους γίνεται με το κολπικό υπερηχογράφημα, εξέταση απλή η όποια γίνεται και στα πλαίσια ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου μαζί με το τεστ Παπανικολάου.

Ποιοι είναι οι σωστοί χειρισμοί για να απαλαγείτε και να μην επανέλθουν;

Αλαφροΐσκιωτοι: Γιατί Κάποιοι Μπορούν και Βλέπουν τους Νεκρούς;

Προβολές άρθρου visitor counter for website

Αλαφροΐσκιωτος, μια λέξη με υπέροχη ακουστική αλλά και με τρομακτικό νόημα. Αλαφροΐσκιωτοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τον αόρατο κόσμο. Που μπορούν και βλέπουν τα πνεύματα των νεκρών, τους σκιερούς, αλλά και τα υπόλοιπα αλλόκοτα μικρά πλάσματα που ζουν παράλληλα ανάμεσά μας.Οι αλαφροΐσκιωτοι δεν είναι μύθος, ούτε το φαινόμενο είναι τόσο σπάνιο. Προσωπικά έχω γνωρίσει τρεις, όμως υπάρχουν πολύ περισσότεροι. Συχνά ταυτίζονται με τα μέντιουμ, στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι ξεχωριστό.


Ποιοι λοιπόν είναι αλαφροΐσκιωτοι και τι είναι αυτό που τους επιτρέπει να βλέπουν τους πεθαμένους; Οπως ίσως γνωρίζετε από τις γιαγιάδες σας, η λέξη αλαφροΐσκιωτος είναι αρκετά παλιά και για να την εξηγήσουμε πρέπει να ανατρέξουμε στις Παραδόσεις (1904) του λαογράφου μας Νικόλαου Γ. Πολίτη.

Αυτοί με τον Ελαφρύ Ισκιο

Από το δεύτερο τόμο του μνημειώδους βιβλίου του, διαβάζω τα εξής: «Η λέξη στοιχειό είναι πανελλήνια, με τοπικές βέβαια παραλλαγές… Η λέξη, εκτός από τις κύριες σημασίες της, δηλώνει και την ψυχή, που τις τρεις πρώτες νύχτες μετά την έξοδό της από το σώμα περιπλανάται στη γη σαν συννεφάκι με χρώμα λευκό, αν υπήρξε ενάρετη, και μαύρο, αν ήταν αμαρτωλή. Συνηθέστερη είναι επίσης η χρήση του συνωνύμου ίσκιος, που έχει επίσης ευρύτερη έννοια και μεταπλάστηκε από την αρχαία σκιά. Το παραγόμενο ρήμα ισκιώνομαι, συνώνυμο του λαβαίνω ή λαβώνομαι, δηλώνει πάθος από δαιμονική επήρεια, και κυρίως αρρώστια που παθαίνει κανείς αν κοιμηθεί κάτω από στέγη ή δέντρο με βαρύ ίσκιο. Κι ακόμη ίσκιος ενός ανθρώπου ήταν το ήθος του, που καθρεπτιζόταν στο πρόσωπό του!

Σπονδυλική στήλη: Γιατί πονάει η πλάτη μου;

Προβολές άρθρου page counter
Ο Γιώργος Κακαβάς, Φυσιοθεραπευτής - Χειροθεραπευτής, Fysiotek Sports and spineLab, εξηγεί , ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις που έχουν ως σύμπτωμα τον πόνο στην πλάτη.    Από τους πλέον συχνούς λόγους αναζήτησης ιατρικής βοήθειας είναι ο πόνος στην πλάτη, καθώς σχεδόν το 80% του ενήλικου πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποια μορφή του κατά τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.  
«Οι παθήσεις που προκαλούν πόνο στην πλάτη είναι πολυάριθμες και τα αίτια μπορεί να είναι ορθοπεδικά, νευρολογικά, φλεγμονές ή μυοσκελετικά προερχόμενα από μυϊκή καταπόνηση που μπορεί να οφείλεται σε βαριά σωματική εργασία, σε αδέξια κίνηση ή σε κακή στάση σώματος. Τις περισσότερες φορές προέρχεται είτε από το αυχενικό, θωρακικό ή οσφυϊκό τμήμα της σπονδυλικής στήλης, είτε από κάποιον συνδυασμό τους. 

    

Τι μπορεί να σας προσφέρει μια μαία

Προβολές άρθρου hit counter

Η μαία και ο μαιευτής είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας που μπορούν να δώσουν επιστημονικές, υπεύθυνες συμβουλές στους μελλοντικούς γονείς γύρω από τα θέματα γονεϊκότητας, μόνοι τους ή και σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας, εφόσον χρειαστεί η συνδρομή τους.

 Τι μπορεί να σας προσφέρει μια μαία 

Σύμφωνα με το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών, το ζευγάρι μπορεί να αναζητήσει μαία και μαιευτή πριν κιόλας την εγκυμοσύνη ή και αμέσως μετά την επιβεβαίωσή της. Στην πρώτη περίπτωση θα δώσουν όλες τις επιστημονικές οδηγίες για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας, με σκοπό οι μελλοντικοί γονείς να έχουν ένα καλό γενικό επίπεδο υγείας πριν από τη σύλληψη.

Στη δεύτερη περίπτωση η μαία και ο μαιευτής, σε συνεργασία με το ζευγάρι, θα σχεδιάσουν από κοινού πρόγραμμα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης το οποίο, πέρα από τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, μπορεί να περιλαμβάνει και συναντήσεις με σκοπό την προετοιμασία του ζευγαριού για τη γονεϊκότητα.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, η μαία και ο μαιευτής θα δίνουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές και επιστημονικές γνώσεις στο ζευγάρι, ώστε η εγκυμοσύνη να αποτελέσει αυτό που πραγματικά είναι: μια μοναδική στιγμή στη ζωή του ζευγαριού.

Τα παιχνίδια του παιδιού και πώς σχετίζονται με τους φόβους του

Προβολές άρθρου hit counter

Φυσικά κάθε παιδί έχει και τους δικούς του φόβους που αντανακλούν τα βιώματα του, την συναισθηματική του κατάσταση, την προσωπικότητα του όπως έχει και τους δικούς του τρόπους να βιώνει, να εκφράζει, να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Όσο φυσιολογική και αναγκαία για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του είναι η ύπαρξη των φόβων αυτών άλλο τόσο απαραίτητη είναι η δυνατότητα έκφρασης και εξωτερίκευσης τους.

Από τη συμβουλευτική ψυχολόγο Λουίζα Βογιατζή

Το σημαντικότερο μέσο έκφρασης των παιδιών είναι το παιχνίδι με την ευρύτερη έννοια του όρου.. Λέγοντας «παιχνίδι» εννοούμε κάθε δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα σε μία περιοχή ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, ανάμεσα σ’ αυτό που το παιδί αντιλαμβάνεται σαν «εγώ» και στον κόσμο έξω απ’ αυτό.

Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ενδομητρίωση σε μία γυναίκα

Προβολές άρθρου website counter code

Περισσότερες από 170 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι πάσχουν από ενδομητρίωση, μια έκτοπη παρουσία ενδομήτριου ιστού έξω από τη μητρική κοιλότητα, με εστίες που «κρύβονται» σε πολλά σημεία του σώματος, δημιουργώντας συχνά έντονα συμπτώματα, ή πολλές φορές χωρίς καθόλου να… ενοχλούν και η νόσος διαπιστώνεται μόνο είτε στη γυναικολογική εξέταση είτε με τις απεικονιστικές τεχνικές (διακοπλπικό υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία).

Ο Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος Νικόλαος Σκαρτάδος (www.skartadosnikolaos.gr) μάς μιλά για την ενδομητρίωση, τα συμπτώματα που δίνει και τη θεραπευτική αντιμετώπιση που προτείνεται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση αναπτύσσεται μέσα στην γυναικεία πύελο με την μορφή μικρών εστιών ή εμφυτευμάτων. Οι ενδομητριωσικές βλάβες (εστίες) μπορούν να αναπτυχθούν σε όλα τα ενδοπυελικά όργανα όπως στη μήτρα, στις ωοθήκες, στο έντερο, ή στην ουροδόχο κύστη.

Τι είναι η ενδομητρίωση

Είναι ιστός όμοιος με το εσωτερικό κάλυμμα του τοιχώματος της μήτρας (δηλαδή το ενδομήτριο) και αναπτύσσεται μέσα στη γυναικεία πύελο, αλλά έξω από την μήτρα.
Οι ιστοί αυτοί αναπτύσσονται και αιμορραγούν σε κάθε περίοδο της γυναίκας, προκαλώντας όμως δυσμηνόρροια ή πόνο περιόδου, πολλές φορές αρκετά έντονο. Αυτό συμβαίνει γιατί η εστία του ενδομήτριου ιστού ερεθίζει ένα διερχόμενο νεύρο από το σημείο που έχει σχηματιστεί.


Τα συμπτώματα

Αυτοάνοσα Νοσήματα

Προβολές άρθρου web page counter


Αντιμετωπίζοντας τα Αίτια

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Ένας στους δέκα πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Είναι σήμερα η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών και επηρεάζει την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι τα καρδιακά νοσήματα ή ο καρκίνος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοάνοσων Νοσημάτων πενήντα εκατομμύρια Αμερικανοί, ένας στους πέντε, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και οι αριθμοί φαίνεται να είναι αντίστοιχοι και για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. 

Ασθένειες όπως:

- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Διαβήτης
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- Ψωρίαση
- Ελκώδης κολίτιδα
- Νόσος του Crohn
- Ερυθηματώδης λύκος
- Δερματίτιδες
- Μυασθένεια 
- ALS 

Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση βήμα-βήμα (βίντεο)

Προβολές άρθρου website counter

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα σύνολο διαδικασιών, ένα πρωτόκολλο, που αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.

Η αποτελεσματικότητα αυτή όμως είναι συνυφασμένη με κόστος οικονομικό, σωματικό και ψυχικό.

Ποια ηλικία θεωρείται κατάλληλη για εξωσωματική γονιμοποίηση;
Ιδανική ηλικία για εξωσωματική γονιμοποίηση θεωρείται το διάστημα από τα 23 μέχρι τα 39 έτη.

Πώς γίνεται η ωοληψία;
Η επέμβαση της ωοληψίας εκτελείται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου και η γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι της αυθημερόν. Κατά την επέμβαση χορηγείται ελαφρά αναισθησία. Η ωοληψία δεν είναι επώδυνη επέμβαση και το όποιο άλγος συνήθως δεν διαρκεί πάνω από 24 ώρες και αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά. Τα ωάρια μετά τη συλλογή τους γονιμοποιούνται στο εργαστήριο.

Τα γονιμοποιημένα ωάρια (ζυγωτά) αναπτύσσονται στο εργαστήριο υπό την παρακολούθηση εξειδικευμένου προσωπικού για περίπου 5 ημέρες. Τα έμβρυα, τα οποία τελικά επιλέγονται, τοποθετούνται στην ενδομητρική κοιλότητα της γυναίκας 3 έως 5 ημέρες μετά την ωοληψία και γονιμοποίηση των ωαρίων. Η διαδικασία αυτή λέγεται εμβρυομεταφορά. Κατά την εμβρυομεταφορά ένας λεπτός καθετήρας εισάγεται στην ενδομητρική κοιλότητα μέσω του τραχήλου. Στη μήτρα μπορούν να εισαχθούν πλέον του ενός εμβρύου, έχοντας όμως πάντα υπόψη πως ναι μεν ο μεγαλύτερος αριθμός εμβρύων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες κάποιο ή κάποια από αυτά αν εμφυτευθεί, αλλά οι πολύδυμες κυήσεις θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο βήμα-βήμα τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Εκκολπώματα

Προβολές άρθρου free website counter

Τα εκκολπώματα είναι προεκβολές του βλεννογόνου του παχέως εντέρου και στο  εσωτερικό του μοιάζουν με μικρές τρύπες σαν αυτές του Ελβετικού  τυριού. Συνήθως δημιουργούνται απο αυξημένη πίεση στον αυλό, γι αυτό κυρίως εμφανίζονται στο σιγμοειδές ,κάτω αριστερά του εντέρου. Όταν δημιουργείται φλεγμονή υπάρχει κολικός, ίσως διάρροιες και πυρετός.

Βασική αιτία είναι η δυσκοιλίοτητα.

Για τη λύση της δυσκοιλιότητας χρειάζεται να αυξήσεις τις φυτικές ίνες με προϊόντα ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και  χυμούς από λαχανικά. Απέφευγε ειδικά όταν υπάρχει φλεγμονή τους χυμούς φρούτων και οτι περιέχει ζάχαρη γιατί τα απλά σάκχαρα φαίνεται πως «θρέφουν»τις  φλεγμονές. Δεν υπάρχει αποδεδειγμένα κάποιο φρούτο που θα πρέπει να αποκλείσεις.Θεωρητικά μπορείς να τρως τα πάντα.

Τα τρόφιμα  που ίσως σε ενοχλήσουν είναι αυτά που θα ενοχλούσαν οποιονδήποτε με ευερέθιστο έντερο, όπως  σκόρδο,κρεμμύδι, πράσινα λαχανικά, όσπρια, κτλ, οπότε να τα αποφεύγεις μονο αν προκαλουν  συμπτώματα.

Επιβάλλεται να αυξήσεις τη λήψη υγρών με νερό και βοτανικά αφεψήματα (το τσάι απο  μαντζουράνα βοηθάει στους κολικούς)  και οπωσδήποτε να γυμνάζεσαι. Η yoga και το Pilates βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου.

Θες το παιδί σου να έχει αυτοπεποίθηση; Μυστικά διαπαιδαγώγησης

Προβολές άρθρου website counter

Παρότι ο ρόλος που παίζουν οι γονείς είναι εξαιρετικά σημαντικός, η αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι που βγαίνει από την τσέπη προσφέρεται αλλά αντίθετα, είναι κάτι που «χτίζεται» με τον καιρό

Γράφει η ψυχολόγος Ζωή Στραβοπόδη

Μια ερώτηση που δέχομαι πολύ συχνά από γονείς με μικρά (αλλά και μεγαλύτερα παιδιά) είναι το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό που συνήθως τους απαντώ είναι ότι παρότι ο ρόλος που παίζουν οι γονείς στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού τους είναι εξαιρετικά σημαντικός, η αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι που μπορεί ένας γονιός να βγάλει από την τσέπη του και να το προσφέρει στο παιδί του αλλά αντίθετα, είναι κάτι που χτίζεται με τον καιρό μέσα από μακροχρόνιες διαδικασίες. 

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το να λένε στο παιδί τους ενθαρρυντικά λόγια ή λόγια αγάπης φτάνει για να τα κάνουν να αγαπάνε τον εαυτό τους, να πιστεύουν στις δυνατότητες τους και να μεταχειρίζονται τον εαυτό τους με αξιοπρέπεια και αγάπη. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή.

Η αυτοεκτίμηση συνήθως ανθίζει μέσα σε οικογένειες που αναγνωρίζουν και αποδέχονται τις ατομικές διαφορές των μελών τους, που εκφράζουν ανοιχτά την αγάπη τους, που δεν τιμωρούν τα λάθη αλλά τα χρησιμοποιούν σαν μαθήματα, που επικοινωνούν ανοιχτά, που ναι μεν έχουν συγκεκριμένους κανόνες αλλά τους χρησιμοποιούν με την απαραίτητη ελαστικότητα, που αναπτύσσουν την υπευθυνότητα και εφαρμόζουν την τιμιότητα στην πράξη.

Κάποιες πιο συγκεκριμένες συμβουλές μπορούν ενδεικτικά να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Βρέθηκε ένα Χέρι της Δόξας – Ποιες μαγικές δυνάμεις το περιβάλλουν!

Προβολές άρθρου free web page counter

Αυτό το κάτωχρο μουμιοποιημένο ανθρώπινο χέρι, που ανακαλύφθηκε κρυμμένο πίσω από έναν τοίχο μιας αχυρένιας εξοχικής κατοικίας στο Κάστλτον στο βόρειο Γιόρκσαϊρ, είναι το πιο πρόσφατα ανακαλυφθέν σωζόμενο Χέρι της Δόξας.

Το Χέρι της Δόξας είναι το αποξηραμένο – ταριχευμένο χέρι ενός ανθρώπου που έχει κρεμαστεί.

Συχνά καθορίζεται ως το αριστερό – λατινικά: sinister (απαίσιο) χέρι, ή αλλιώς, αν ο άνθρωπος απαγχονίστηκε για δολοφονία, το χέρι που «έκανε την πράξη».

Σύμφωνα με παλαιά ευρωπαϊκή πεποίθηση, ένα κερί από το λίπος ενός κακοποιού ο οποίος πέθανε στην αγχόνη, φωτιζόμενο και τοποθετημένο (σαν σε ένα κηροπήγιο) στο χέρι της Δόξας, που προέρχεται από τον ίδιο άνθρωπο, θα καθιστούσε ακίνητα όλα τα πρόσωπα στα οποία παρουσιάστηκε.

Σε μια άλλη εκδοχή τα μαλλιά του νεκρού χρησιμοποιούνται ως φυτίλι, επίσης, το κερί λένε πως δίνει φως μόνο στον κάτοχο.


Το Χέρι της Δόξας επίσης υποτίθεται ότι έχει τη δύναμη να ξεκλειδώσει οποιαδήποτε πόρτα.

Λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Προβολές άρθρου free web counter

Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Το ελικοβακτήριδιο του πυλωρού, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής (ΕΕΠΓΗΔ), είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει στο στομάχι μεγάλου ποσοστού παιδιών και ενηλίκων και προκαλεί φλεγμονή (γαστρίτιδα) με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις.

Ανακαλύφθηκε το 1982 από τους Warren και Marshal στους οποίους το έτος 2005 απονεμήθηκε το Βραβείο Nobel για την παραπάνω ανακάλυψη.


Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης;

Ο πόνος πάνω από τον ομφαλό που επιμένει για διάστημα άνω των 3 μηνών, η ναυτία ή η δυσπεψία μπορούν να οφείλονται στα παιδιά σε λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Μερικές μελέτες συσχετίζουν τη λοίμωξη με την επίμονη σιδηροπενική αναιμία , το χαμηλό ανάστημα και την ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα , ωστόσο η συσχέτιση αυτή απαιτεί παραπέρα τεκμηρίωση.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της γης η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική.

Αντιμετωπίστε τις κρίσεις πανικού

Προβολές άρθρου website hit counter free

Εκεί που καθόμαστε ήρεμοι και πίνουμε το ποτό μας, ξαφνικά νοιώθουμε ότι ο κόσμος χάνεται, η καρδιά χτυπάει με τους πιο τρελούς ρυθμούς, ανασαίνουμε με τα βίας, μουδιάζουμε, ιδρώνουμε, όλες οι αρνητικές σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας. Νοιώθουμε ότι θα πάθουμε κάτι κακό. Αν λοιπόν έχετε βιώσει αυτά τα συναισθήματα ίσως να είναι μία κρίση πανικού.

Η κρίση πανικού είναι η αντίδραση του οργανισμού όταν το άγχος συσσωρεύεται σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το επακόλουθο είναι να φοβόμαστε ότι θα μας ξανασυμβεί και αυτό οδηγεί σε εντονότερο στρες ίσως και αγχώδεις διαταραχές.

Όταν μας συμβαίνει αυτό το γεγονός αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε “γιατί μου συμβαίνει αυτό?” “εγώ φταίω που μου συμβαίνει?” , “είμαι αδύναμος” και έτσι αρχίζει ο φαύλος κύκλος της αυτοτιμωρίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης.


Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, όταν μας συμβαίνει μια κρίση πανικού?

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια βήματα αντιμετώπισης, χρήσιμα σε μία τέτοια στιγμή:

Μύθοι και αλήθειες για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Προβολές άρθρου website hit counter

Πρόκειται για μία ορμονική διαταραχή που εκδηλώνεται σε μία στις δέκα περίπου γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να πλήξει τη γονιμότητα και μακροπρόθεσμα την υγεία τους.

Τι είναι όμως ακριβώς αυτό το σύνδρομο και τι σχέση έχει με τις κύστεις στις ωοθήκες; Ποια είναι τα συμπτώματά του και πόσο σοβαρό είναι;

Ο χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCh, MMedSc, CCST, FRCOG, ειδικός στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Ενδοσκοπική Χειρουργική, έχει τις απαντήσεις και ξεδιαλύνει τους μύθους από τις αλήθειες.

Κάθε γυναίκα με κύστεις στις ωοθήκες έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Μύθος. Άλλο είναι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών και άλλο οι πολυκυστικής μορφολογίας ωοθήκες. Αν και το 25-30% των γυναικών έχουν πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες τους, λιγότερες από τις μισές πάσχουν από το σύνδρομο, αφού για να διαγνωστεί αυτό οι γυναίκες πρέπει να έχουν δύο από τρία πιθανά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά είναι:

"Φοβάμαι τι θα πει ο κόσμος, φοβάμαι ότι δε θα αρέσω"

Προβολές άρθρου visit counter

«Φοβάμαι τι θα πουν οι άλλοι», «φοβάμαι να το διακινδυνέψω», «φοβάμαι ότι δεν θα αρέσω». Ο καθένας έχει τους δικούς του φόβους, αλλά όλοι οι εφιάλτες έχουν κοινά συστατικά: μοναξιά, αρρώστια, απόρριψη, αποτυχία (ή ακόμη και επιτυχία λόγω των ευθυνών που συνεπάγεται).

Ναι, ο φόβος προστατεύει από επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά πολλές φορές νιώθουμε άγχος και ανησυχία για ανύπαρκτες απειλές ή αυθαίρετα συμπεράσματα.

Δύσκολο έτσι να κάνουμε αλλαγές, να πάρουμε ρίσκα, να καταργήσουμε συνήθειες, να κυνηγήσουμε όνειρα. Δεν είναι εύκολη δουλειά να τα βάζεις με ένα φόβο που έχει θεριέψει. Ίσως όμως μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια απλούς καθημερινούς φόβους που μας πάνε πίσω.

Έχουμε επίγνωση ποια είναι η επίδρασή τους στη ζωή μας; Μήπως έχουμε συνηθίσει κάποιο φόβο τόσο πολύ ώστε δεν βλέπουμε τον παραλογισμό του;

Οι επίμονες σκέψεις γίνονται εύκολα χιονοστιβάδα. Όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε ό,τι μας φοβίζει ο φόβος μεγαλώνει. Μπορούμε να παρατηρήσουμε τον φόβο «απ’ έξω»; Να τον περιγράψουμε συγκεκριμένα; Παρατηρώντας τον, θυμόμαστε ευκολότερα ότι δεν είμαστε ο φόβος, αλλά αυτός που τον βιώνει.

Η πίεση για να φέρει καλούς βαθμούς: Πόσο κακό κάνει στο παιδί

Προβολές άρθρου free page counter

Η βαθμολογία των μαθητών στο τέλος κάθε τριμήνου αποτελεί σύνηθες άγχος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γονείς που θέλουν να παρακολουθούν από κοντά την πρόοδο των παιδιών τους. Όσο το άγχος για το βαθμό λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη που δραστηριοποιεί και εμπλέκει το μαθητή σε έναν υγιή ανταγωνισμό στα πλαίσια της μαθητικής κοινότητας, τότε καλώς!

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το άγχος για τον καλό βαθμό καταβάλλει το μαθητή και το κυνήγι της βαθμολογίας γίνεται αυτοσκοπός;

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που εμφανίζεται δειλά δειλά από τα πρώτα χρόνια της σχολικής σταδιοδρομίας των μαθητών και τους ακολουθεί μέχρι τέλους, εφόσον η βαθμολογία αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους αξιολόγησης της επίδοσης τους και παράλληλα μια συνεχή εκπαιδευτική διαδικασία εξηγεί η Ελισάβετ Σούκουλη, Φιλόλογος που έχει ειδικευτεί στην Ειδική Αγωγή και τη Λογοθεραπεία.

Από την Ε΄ δημοτικού και μετά, οι μαθητές παίρνουν για πρώτη φορά στον έλεγχο και αριθμητική βαθμολογία, Άριστα (9-10), Πολύ Καλά (7-8), Καλά (5-6). Πολλά από τα παιδιά μόλις παίρνουν τα αποτελέσματα ενός διαγωνίσματος στα χέρια τους ρωτούν εναγωνίως «Κυρία ποιος πήρε το μεγαλύτερο βαθμό;» ή συζητούν μεταξύ τους λέγοντας «Τι βαθμό πήρες εσύ;» και πολύ πιθανό πίσω από αυτές τις ερωτήσεις να κρύβεται ένα «πάλι δεν τα κατάφερα να πάρω μεγάλο βαθμό» ή ακόμη χειρότερα «πάλι δε θα αρέσει ο βαθμός στους γονείς μου»… Συχνά μαθητές, από το δημοτικό, μπαίνουν στη διαδικασία να αποκρύπτουν τη βαθμολογία τους ή να λένε ψέματα.

Κλεπτομανία...

Προβολές άρθρου page view counter

Η κλεπτομανία ορίζεται ως μία συναισθηματική διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων στην οποία εμφανίζεται στο άτομο μία ακατανίκητη επιθυμία να κλέψει. Η κλεπτομανία έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη ζωή του πάσχοντα, τόσο και στη ζωή των μελών της οικογένειάς του.

Είναι μία παθολογική τάση κλοπής, στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι το άτομο τις περισσότερες φορές κλέβει πράγματα τα οποία δεν έχει πραγματική ανάγκη και είναι και ευτελούς αξίας. Το άτομο αρχικά βιώνει μία υποσυνείδητη ανάγκη να κλέψει, επιθυμώντας να καλύψει κάποιο βαθύτερο και συναισθηματικό του κενό. Μετά την τέλεση της πράξης και την αρχική ικανοποίηση, μπορεί να περάσει και στο στάδιο των τύψεων και  της ενοχής, ακριβώς επειδή έχει επίγνωση ότι η πράξη του αυτή δεν είναι ηθικά μεμπτή.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που οδηγούν έναν άνθρωπο στην κλεπτομανία;

 Η επιθυμία του ανθρώπου να πάρει "εκδίκηση" για υλικές ή συναισθηματικές ελλείψεις που είχε στην παιδική του ηλικία.

Για τον Φρόυντ και τους οπαδούς της Φροϋδικής κατεύθυνσης τα αντικείμενα κλοπής συμβολίζουν μία μορφή σεξουαλικής ικανοποίησης.
Για μία διαφορετική ερμηνεία, η κλεπτομανία συμβολίζει την οργή και την επίθεση ενάντια στην κοινωνική αδικία.


Κλεπτομανία και παιδιά

Τα 7 αυτοάνοσα νοσήματα που «προτιμούν» τις γυναίκες

Προβολές άρθρου web counter


Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Μπορεί να προσβάλλουν οποιονδήποτε, το 80% των πασχόντων όμως είναι γυναίκες. Η αιτία που συμβαίνει αυτό παραμένει αδιευκρίνιστη. Τα τελευταία 50 χρόνια τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί.

Υπάρχουν τουλάχιστον 80 διαφορετικές αυτοάνοσες ασθένειες. Αν και κάθε μία είναι ξεχωριστή, πολλά συμπτώματα είναι κοινά, όπως η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και τα δέκατα. Η θεραπεία εξαρτάται από την ασθένεια και στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη ή ανοσοκατασταλτικά.

Άλλες μέθοδοι που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια είναι η αποφυγή τροφών που συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό, όπως η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά, η μείωση του στρες και η θεραπεία του εντέρου, καθώς με αυτό το όργανο πιστεύεται ότι σχετίζεται κατά 80% το ανοσοποιητικό.

Δείτε ποια είναι τα 7 πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τα 4 πιο επικίνδυνα αυτοάνοσα νοσήματα

Προβολές άρθρου hit counter

Τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως υποδηλώνει άλλωστε και το όνομά τους, οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, εκδηλώνονται όταν αυτό επιτίθεται σε ιστούς του σώματος, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες ο ρόλος του είναι να τους προστατεύει.

Υπάρχουν τουλάχιστον 80 αναγνωρισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, ωστόσο δεν είναι όλα εξίσου επικίνδυνα. Τα τέσσερα αυτοάνοσα νοσήματα που θα δείτε παρακάτω συνδέονται με σοβαρές επιπλοκές εάν δεν διαγνωστούν ή αντιμετωπιστούν έγκαιρα.


1. Νόσος του Graves

Η νόσος του Graves οφείλεται σε υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς, τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν επιπλοκές στην όραση και δερματικές αλλοιώσεις αλλά και συμπτώματα όμοια με αυτά του υπερθυρεοειδισμού (π.χ. αυξημένη όρεξη, έντονη εφίδρωση, ταχυκαρδία). Εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο, η νόσος του Graves μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακές διαταραχές, θυρεοτοξική κρίση (υπερβολική αύξηση των παλμών της καρδιάς, της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας του σώματος), προβλήματα στην εγκυμοσύνη και οστεοπόρωση.


2. Γιγαντοκυτταρική μυοκαρδίτιδα

Οι αρχές της θετικής ανατροφής: Παιδιά με χαρά, υγεία και αυτοπεποίθηση

Προβολές άρθρου website counter

Τι είναι η θετική ανατροφή παιδιών; Πρόκειται για έναν τρόπο μεγαλώματος παιδιών που εστιάζει στο να καλλιεργήσετε την ευτυχία στη ζωή του παιδιού σας.

Οι θετικοί γονείς μεγαλώνουν θετικά παιδιά: δηλαδή παιδιά που είναι χαρούμενα, έχουν αυτοπεποίθηση, ψυχική δύναμη, προσπαθούν, έχουν κίνητρα, θέλουν να πετύχουν και ταυτόχρονα είναι ισορροπημένα και έχουν υψηλή συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη.
Το άλλο καλό είναι ότι η θετική ανατροφή παιδιών είναι μια εμπειρία επιβράβευσης για τον ίδιο τον γονιό.

Γράφει η  Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια


Βασικές Αρχές της Θετικής Ανατροφής

1.Βοηθήστε το παιδί να χτίσει γερό μυαλό και σώμα.  Κανένα παιδί δεν θα μπορεί να σκεφτεί καθαρά, να συγκεντρωθεί ή να αναπτυχθεί υγιώς στο μυαλό χωρίς να του παρέχονται υγιείς, θρεπτικές επιλογές στην καθημερινή του δίαιτα. Ο περιορισμός της ζάχαρης και της πρόσληψης ‘κακών’ υδατανθράκων με παράλληλη ενθάρρυνση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, και πρωτεϊνών είναι ένας τέλειος τρόπος για να παρέχετε στα παιδιά σας ένα σημαντικό εργαλείο για επιτυχία. 

Ένας ερπητοϊός είναι ύποπτος για την ανεξήγητη υπογονιμότητα πολλών γυναικών

Προβολές άρθρου free website hit counter

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ελάχιστα γνωστό μέλος της οικογένειας των ερπητοϊων, ο ιός HHV-6A, μολύνει το ενδομήτριο, την εσωτερική ‘επένδυση’ της μήτρας σχεδόν των μισών γυναικών (43%) που πάσχουν από ανεξήγητη υπογονιμότητα. Ο ίδιος ιός είναι ανύπαρκτος στη μήτρα των γυναικών που δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν παιδί.

Aν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι ο εν λόγω ιός του έρπη μπορεί να ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις ανεξήγητης έως τώρα γυναικείας υπογονιμότητας. Αν αυτό όντως ισχύει, τότε πιθανώς ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση της γονιμότητας αυτών των γυναικών μέσω αντιικής θεραπείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φεράρα, με επικεφαλής τη Ρομπέρτα Ρίτσο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, διαπίστωσαν επίσης ότι η μόλυνση των επιθηλιακών κυττάρων του ενδομήτριου με τον ιό HHV-6A επιδεινώνεται από την ορμόνη οιστραδιόλη, η οποία αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας. Όσο αυξάνει η οιστραδιόλη, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ενεργού λοίμωξης της μήτρας από τον ιό, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν ορατά συμπτώματα, ούτε καν ίχνη του ιού στο αίμα της γυναίκας.


Από υπογονιμότητα πάσχουν περίπου το 6% των γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών. Μία στις τέσσερις περιπτώσεις (25%) είναι απροδιόριστης αιτιολογίας.

To φοβικό σύνδρομο: Τι είναι και πώς μπορείς να θεραπευτείς

Προβολές άρθρου website counters

Ο φόβος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που αποκαλούμε ανθρώπινη προσωπικότητα. Είναι μια ωφέλιμη και απαραίτητη για την επιβίωση μας συμπεριφορά, η οποία και ενεργοποιείται κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έντονα και συχνά επικίνδυνα ερεθίσματα! Ποιος από εμάς δεν θα ανέπτυσσε φοβικές αντιδράσεις στη θέα ενός φιδιού, μιας αρκούδας ή μιας πυρκαγιάς;


Τότε λοιπόν, ο οργανισμός μας θα μας προετοίμαζε για «μάχη»:το κεντρικό νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα θα υπερλειτουργούσε, οι χτύποι της καρδιάς μας θα αυξάνονταν, η αναπνοή μας θα επιταχύνονταν, οι κόρες των ματιών μας θα διαστέλλονταν, θα είχαμε εφίδρωση και ο εγκέφαλος μας θα αιματώνονταν πιο γρήγορα από ότι συνήθως. Και όλες αυτές οι αντιδράσεις θα ήταν φυσιολογικές γιατί θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικό κίνδυνο!!!

Τί γίνεται όμως όταν ο εγκέφαλος μας, μας δίνει εντολή για «μάχη» χωρίς κατ’ ουσία να υπάρχει αντικειμενικό φοβικό ερέθισμα; Τί γίνεται όταν μαχόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό;

Οι φοβίες σχετίζονται με την απουσία ρεαλιστικού φοβικού αντικειμένου και ενίοτε εξακολουθούν να υπάρχουν και ελλείψει αυτού! Οι φοβίες εντάσσονται στις Αγχώδεις Διαταραχές, εμφανίζονται συνήθως σε περιόδους έντονου άγχους και χωρίζονται από τους ειδικούς σε τρεις κατηγορίες:

Aγοραφοβία, Kοινωνική φοβία και Ειδικές φοβίες(κλειστοφοβία, π.χ. το ασανσέρ, το αεροπλάνο, φοβία για τα ζώα, το αίμα ,το ύψος κτλ). Οι φοβίες συναντιούνται στον γενικό πληθυσμό με συχνότητα 20%.

Πότε είναι αποτελεσματικός ο έπαινος;

Προβολές άρθρου hit counter html code

Ο έπαινος χρησιμοποιείται ως μέσο ενθάρρυνσης και ενίσχυσης της επιθυμητής συμπεριφοράς. Γονείς και εκπαιδευτικοί επαινούν τα παιδιά, τα επιβραβεύουν λεκτικά, διατυπώνουν θετικά σχόλια για την επίδοση και τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, αν και ο έπαινος χρησιμοποιείται κατά κόρον, συχνά αποδεικνύεται αναποτελεσματικός. Για να είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός ο έπαινος χρειάζεται:

·      Να είναι συγκεκριμένος. Ένας έπαινος γενικόλογος όπως: «Είσαι πολύ καλό παιδί!», δε σημαίνει κάτι ιδιαίτερο. Για ποιον είναι καλό το παιδί; Μήπως περιμένουν από αυτό να είναι πάντοτε καλό; Θα είναι καλό ακόμη κι αν κάνει αυτό που δε θέλουν οι γονείς του; Τι σημαίνει «καλό»; Αντιστοίχως, ο έπαινος: «Πήρες άριστα! Συγχαρητήρια! Είναι πράγματι καταπληκτικό!», ή «Η ζωγραφιά σου είναι σπουδαία!», αν και συγκεκριμένος, κάνει το παιδί να αναρωτηθεί: «Καταπληκτικό για ποιον; Σπουδαία για ποιον; Μήπως για τη μαμά / τον μπαμπά μου;».

Αντιθέτως, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό αν ο γονιός του τού πει: «Μου αρέσουν πολύ τα χρώματα που χρησιμοποίησες στη ζωγραφιά: το κόκκινο, το μπλε, το μωβ, το πράσινο. Και υπάρχουν κι όλων των ειδών οι κύκλοι και οι γραμμές!». Με το παραπάνω επαινετικό σχόλιο, ο γονιός γίνεται πιο συγκεκριμένος, πιο ουσιαστικός. Εστιάζει στα θετικά σημεία. Και για να βρίσκει κάποιος τα θετικά σημεία, χρειάζεται να έχει ασκήσει την παρατηρητικότητά του! Η ανάδειξη των θετικών σημείων με ενθουσιασμό και με ειλικρινή χαρά, χωρίς υπερβολή, οδηγεί στην ανάδειξη των θετικών συμπεριφορών. 

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί του μωρού κατά τον τοκετό

Προβολές άρθρου page view counter

Το μωρό μπορεί να τραυματιστεί κατά τον τοκετό, ιδίως αν αυτός είναι δύσκολος και παρατεταμένος ή αν το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο.


Αρκετά συχνά ο τραυματισμός συνίσταται σε κάταγμα της κλείδας, το οποίο θα επουλωθεί γρήγορα, αν περιοριστούν οι κινήσεις του άνω άκρου από την πλευρά του κατάγματος.Ο παιδίατρος θα σας συμβουλεύσει πώς να το κάνετε αυτό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία λίγες εβδομάδες αργότερα μπορεί συμπωματικά να διαπιστώσετε την ύπαρξη ενός εξογκώματος στην περιοχή του κατάγματος. Μην ανησυχήσετε. Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι ότι σχηματίζεται ένας καινούργιος οστίτης ιστός και το κόκκαλο κολλάει.


Μια άλλη συνηθισμένη κάκωση που οφείλεται στην πίεση ή στο τέντωμα των νεύρων που συνδέονται με τους μυς τη στιγμή του τοκετού είναι η μυϊκή αδυναμία. Οι μυς αυτοί που συνήθως εξασθενούν από τη μια πλευρά του προσώπου, του ώμου ή όλου του άκρου, γενικώς επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση ύστερα από μερικές εβδομάδες. Στο μεταξύ ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας δείξει πώς να κρατάτε το μωρό όταν θηλάζετε, έτσι ώστε να διευκολύνετε την αποκατάσταση της κάκωσης.

Ψυχοβιοτικά: ο νέος όρος, λύση κατά του άγχους και του στρες.

Προβολές άρθρου website counter code
Είναι δύσκολο να πιστέψουμε το πως η ζύμωση των βακτηρίων στην εντερική χλωρίδα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες , να βελτιώσει την διάθεση μας, ακόμα και να καταπολεμήσει το άγχος και τα πρώτα στάδια της κατάθλιψης. 

Πληθώρα ερευνών όμως έρχονται να αποδείξουν ακριβώς αυτό, δηλαδή πως με την κατανάλωση συγκεκριμένων ψυχοβιοτικών μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά και σκόπιμα στις γενικότερες εγκεφαλικές λειτουργίες που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

  • Τι είναι τα προβιοτικά.
 Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι ζωντανοί μικροοργανισμοί συνήθως βακτήρια που ζουν στην εντερική χλωρίδα. Δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου καταπολεμώντας τα παθογόνα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτό βοηθώντας έτσι την ομαλή και σωστή λειτουργία της πέψης. Γενικότερα έχουν ευεργετική λειτουργία για τον οργανισμό καταπολεμώντας τις φλεγμονές του εντέρου.
  • Ψυχοβιοτικά.
Το 2013, ο όρος ψυχοβιοτικά έκανε την εμφάνιση του καθώς έπειτα από πολύχρονες μελέτες φάνηκε ότι συγκεκριμένες ομάδες προβιοτικών μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική διάθεση του ανθρώπου, να ρυθμίσουν τα επίπεδα του στρες και του άγχους και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και άλλων ψυχιατρικών καταστάσεων.

Τα 6 αυτοάνοσα που προκαλούν αυξομειώσεις βάρους

Προβολές άρθρου free web page counter

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.

gettyimages 594416878 slide1 b boissonnetΗ διάγνωσή τους είναι συχνά δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα εξελίσσονται αργά και πολλά από αυτά, όπως η κούραση, οι πόνοι στις αρθρώσεις και στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να συγχέονται με άλλες διαταραχές.

Υπάρχει ωστόσο ένα σύμπτωμα που είναι κοινό σε αρκετά αυτοάνοσα: οι αυξομειώσεις του βάρους.

Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι το νούμερο στη ζυγαριά ανεβαίνει ή κατεβαίνει χωρίς προφανή λόγο, συζητήστε το με τον γιατρό σας, καθώς είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποιο αυτοάνοσο.

Δείτε ποια αυτοάνοσα προκαλούν μεταβολές στο βάρος:

Διαβήτης τύπου 1